Rólunk

A Szép Ernő Színház többéves debreceni működés után Budapesten alakult újjá, 2000. május 1-én. Igazgató-főrendező Szinovál Gyula (Nemzeti Stúdió, Madách Színház, Hevesi Sándor Színház – Zalaegerszeg, Csokonai Színház – Debrecen…). Mára kialakult a felnőtt és ifjúsági darabokból álló repertoár, míg a kezdeteknél mesedarabok kerültek színre. Így a műsorterv több generációt fog át. Számos saját átiratú produkció került be budapesti és vidéki kőszínházak repertoárjába. (A Csizmás Kandúrból, elnyert pályázat eredményeként a Magyar Televízió filmet készített, melyet rendszeresen sugárzott is. A Vitéz Szabólegény előadás pedig a Nemzeti Színház kínálatát színesítette.)

            A színház vezetése hamar felismerte, hogy az 5-10 éves gyerekeknek adott előadások mellett nagy szükség van, az un. ifjúsági darabokra is, hiszen e tekintetben nagy a hiány a hazai színházi palettán. Főleg a divatos vagy történelmi témájú zenés darabok tekintetében. A nagyszerűen működő Kolibri Színház és a Budapest Bábszínház, ennek az örökké újratermelődő korosztálynak lendületes előadáséhségét nem tudja kielégíteni, s így félő, hogy ez a könnyen befolyásolható célközönség rossz értékek felé köti le mérhetetlen energiáit. Így egy életre kimaradhatnak a művészeti élmények nyújtotta esztétikai élvezetekből. A statisztikák alapján a szélsőséges élethelyzetekbe való sodródás is gyakoribb azoknak a körében, akik nem részesülnek megfelelő művészeti nevelésben. A Szép Ernő Színház, a fent említett színházakkal ellentétben teljesen más műsorpolitikával, más műfajú előadásokkal közelít az ifjúsághoz. Így eleget tesz ennek a hiánypótlásnak, elkerülve az esetleges konkurenciaharcot.

A Szép Ernő Színház szórakoztató, populáris előadásokon keresztül is szeretné elnyerni a tinédzserek bizalmát az irodalmi művészetek felé úgy, hogy a rendezési technikájával aktualizálja a mondanivalót. Tehát az előadások elgondolkodtatóak a gyerekek számára is.

A hazai és külföldi szerzők prózai művei mellett sok zenés darabot is interpretál.

A társulat önállóságát és munkabírását jellemzi az egy éven belül, önerőből bemutatott három musical és egy prózai, kamara előadás. Valamint a Valahol Európában darab, amely pályázati pénzből valósult meg. Évek során megtörtént a nyitás az iskolai kötelező és ajánlott irodalmi értékek közvetítése felé. Például Légy jó mindhalálig, Koldus és királyfi, Twist Oliver, Valahol Európában musicalek, a Pál utcai fiúk, az Egri csillagok és a Három testőr hosszú évekkel ezelőtt íródott, hazai musical változata. Működésében törekszik a magyar drámák, és a mai magyar szerzők műveinek megismertetésére, főleg stúdió színpadi vonalon. Fontos helyet kap a hazaszeretet szellemisége, és ennek az ifjúságban mindig jelenlevő, néha szunnyadó érzésnek a felszabadítása, az identitás és tudatfejlődés.

A Szép Ernő Színház az évek során stabilan működő zenés és drámai műhellyé nőtte ki magát. Ez egy utazó színház, összeszokott, baráti légkörű, lelkes színművészekkel, énekes-színészekkel, táncosokkal, technikusokkal, valamint több, iskolából verbuválódott gyerekkel, akiknek nagy élmény a közös munka. Ez az intézmény körülbelül 60 felnőttnek és gyermeknek nyújt nagyszerű közösségi élményt, kereset kiegészítést, megélhetést. Rendelkezik minimális reflektor parkkal, több százezer forint értékű jelmezzel, kellékekkel, díszletraktárral. Szerződésben áll hangtechnikai cégekkel. Lehetőség van mikroportok használatára, kihangosításra. Ezen rendszerek kezelésére megbízható szakemberek állnak rendelkezésre. A társulat mögött kulturális egyesület áll, amely lehetőséget ad pályázati pénzek elnyerésére.         

Mindezeket az eredményeket, a több száz budapesti és vidéki fellépést utazó színházként, önerőből, egyetlen raktár és próbahely segítségével, nagy bravúrral oldotta meg a színház.